Η εορτάζουσα κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ροντ Αϊλαντ

Thursday, December 12, 2024

Η εορτάζουσα κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ροντ Αϊλαντ

12 Δεκεμβρίου 2024
 
ΜΕΘΟΔΙΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΟΥΠΟΡΤ 1
Τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο πλαισιώνουν τα παιδιά της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Νιούπορτ του Ροντ Αϊλαντ τα οποία έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα. Διακρίνεται ο π. Ααρών Γουόλκερ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την πανηγυρίζουσα κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη Νιούπορτ του Ροντ Αϊλαντ επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Βοστώνης, όπου χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία συνεπικουρούμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο Ααρών Γουόλκερ και τον διάκονο Ανδρέα Μπουσέλ, ενώ συμμετείχαν δεκάδες πιστοί μέλη της κοινότητας.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος αναφέρθηκε σε θέματα προετοιμασίας για την επικείμενη μεγάλη εορτή της Ενανθρωπήσεως του Θεού, ενώ τους παρότρυνε να λάβουν έμπνευση από τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στο τέλος της Ακολουθίας τα παιδιά της κοινότητας έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα γεμίζοντας τον ναό με μελωδία με τις πασίχαρες φωνές τους. Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος συνεχάρη τα παιδιά τα οποία με τόση χάρη και χαρά έψαλλαν τα κάλαντα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα μέλη της κοινότητας για την αφοσίωσή τους στη διατήρηση των Ελληνορθόδοξων παραδόσεων και τη δημιουργία πνεύματος αγάπης και αλληλεγγύης στην κοινότητα.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος με ομάδα παιδιά της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα Νιούπορτ του Ροντ Αϊλαντ, στα οποία έδωσε δώρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Επισημαίνεται ότι η πόλη του Νιούπορτ είναι μία από τις ωραιότερες παραλιακές πόλεις της πολιτείες του Ροντ Αϊλαντ, με την πλούσια ναυτιλιακή ιστορία και με τα κλασσικά της αρχοντικά οικήματα.

Βάσει των πληροφοριακών στοιχείων από την κοινότητα θα μπορούσε να λεχθεί ότι η αρχή της κοινότητας ανάγεται στο 1896 όταν τέσσερις Ελληνες μετανάστες έφτασαν στο Νιούπορτ, οι οποίοι κατάγονταν από το νησί της Σκιάθου. Όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχε δυνατότητα να ζήσουν από την αλιεία παρέμειναν μόνιμα, ενώ άρχισαν και φτάνουν κι άλλοι και μάλιστα κατά μεγάλους αριθμούς ιδιαίτερα το νησί της Λέσβου.

Αρχισαν να συγκεντρώνονται πιο συστηματικά από το έτος 1914 στο κτίριο γνωστό με το όνομα Friends’ Meeting House, το οποίο είναι σήμερα το κοινοτικό κέντρο. Το επόμενο έτος άρχισαν να έχουν Ιερές Ακολουθίες στην Ενωμένη Εκκλησία των Βαπτιστών επί της οδού Spring Street. Μερικά από τα νέα παιδιά πήγαιναν στις Ακολουθίες και στο κατηχητικό σχολείο της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος των Επισκοπελιανών, κι άρχισε να δημιουργείται μία φιλία ανάμεσα στους Ελληνορθόδοξους και τους Επισκοπελιανούς. Με τις προσπάθειες του Επισκόπου Stanley Hughes διατέθηκε το παρεκκλήσιο Kay Chapel στους Ελληνες όπου πλέον έγινε ο μόνιμος χώρος λατρείας τους και το 1924 το αγόρασαν. Κι έτσι σταδιακά ξεκίνησε, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα. Πρωταρχικό μέλημα των ιδρυτών Ελλήνων μεταναστών ήταν και σ’ αυτή την περίπτωση η δημιουργία ελληνικού σχολείου, την ευθύνη του οποίου είχε ο ιερεύς.

Το ελληνικό σχολείο έλαβε το όνομα «Ελληνικό Σχολείο Πρωτούλη» εις τιμήν και μνήμη των ομογενών Ευστρατίου και Αρχοντούλας Πρωτούλη. Συγκεκριμένα, ο γιος τους, ο Δημήτριος Πρωτούλης, το έτος 2002 έκανε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων εις μνήμην των γονέων του Ευστρατίου και Αρχοντούλας.

Ο Δημήτρης Πρωτούλης μεγάλωσε στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα και στην ηλικία των 18 ετών έφυγε και πήγε να σπουδάσει στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, γνωστό ως ΜΙΤ, στη Βοστώνη. Είχε μεγάλη αγάπη και σεβασμό για την Ελληνική Γλώσσα και Κληρονομιά. Η κοινότητα αποφάσισε το έτος 2003 διά της γενικής συνελεύσεως να δώσει στο ελληνικό σχολείο το όνομα «Πρωτούλη». Κι ακόμα αποφασίσθηκε να προσλαμβάνονται και μισθοδοτούνται οι δάσκαλοι από τα χρήματα που δώρισε ο Δημήτριος Πρωτούλης.