Thursday, July 27, 2023

Το πρόγραμμα «Κόσμος» ανταλλαγής νέων των Μητροπόλεων Βοστώνης και Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης

ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3
Τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο πλαισιώνουν οι νέοι και νέες που ήλθαν από τη Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμα ανταλλαγής "Κόσμος" ανάμεσα στη Μητρόπολη Βοστώνης και στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Αφίχθηκαν από την Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης είκοσι έξι ενήλικες νέοι και νέες στο πλαίσιο του προγράμματος «Κόσμος», το οποίο έχει καθιερωθεί από το 2017 ανάμεσα στις Μητροπόλεις Βοστώνης και Νεαπόλεως για ανταλλαγή νέων διαμονής στις αντίστοιχες κατασκηνώσεις των Μητροπόλεων.

Τους νέους και νέες εξ’ Ελλάδος συνοδεύει ο π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών διάκονος στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και σήμερα είναι ιερατικός προϊστάμενος στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης. Ο π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης όντας λαϊκός ακόμα είχε αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρείχε τις υπηρεσίες του εθελοντικά στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως πλησίον του Μητροπολίτη Βαρνάβα.

 

Από την άφιξη των παιδιών από τη Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμα “Κόσμος” στο αεροδρόμιο της Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
 

Στο αεροδρόμιο της Βοστώνης τους επισκέπτες υποδέχθηκε εκ μέρους του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης π. Θεόδωρος Μπάρμπας μαζί με άλλους κληρικούς της Μητρόπολης. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη έπειτα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η εξ’ Ελλάδος ομάδα νέων θα φιλοξενηθεί επί μία εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο βρίσκεται στο Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ, όπου αυτή την περίοδο φιλοξενούνται διακόσια και πλέον παιδιά της Ομογένειας της Νέας Αγγλίας από διάφορες κοινότητες, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα θα επισκεφθούν και θα φιλοξενηθούν σε κοινότητες ανά την Νέα Αγγλία, θα περιοδεύσουν την πόλη της Βοστώνης τα πανεπιστήμια, τα μουσεία της και άλλα αξιοθέατά της, καθώς και την πόλη της Νέας Υόρκης.

Στο κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης μετέβη ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ο οποίος αυτοπροσώπως καλωσόρισε τα παιδιά εκ Θεσσαλονίκης, συνδείπνησε μαζί τους, και με τα υπόλοιπα παιδιά της Ομογένειας τα οποία συμμετέχουν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα αυτής της περιόδου, και στη συνέχεια στο ελληνικό γλέντι που ακολούθησε με ελληνική μουσική και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

 

Τα παιδιά του προγράμματος “Κόσμος” στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης στο Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάϊρ. Διακρίνονται ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης π. Θεόδωρος Μπάρμπας και ο συνωδός των παιδιών π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
 

Την 1η Αυγούστου αναχωρούν είκοσι πέντε παιδιά αμφοτέρων των φύλων από την Μητρόπολη Βοστώνης για την Θεσσαλονίκη όπου θα τα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, θα φιλοξενηθούν στις Κατασκηνώσεις της Μητρόπολης και θα περιηγηθούν τους θρησκευτικούς και ιστορικούς πολιτιστικούς χώρους και μνημεία της συμπρωτεύουσας καθώς και άλλων πόλεων.

Το πρόγραμμα «Κόσμος» θεσπίσθηκε με την αμοιβαία πρωτοβουλία των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα το 2027 και έκτοτε λειτουργεί επιτυχώς με μόνη αναγκαστική διακοπή της περιόδου της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, απέχει περί τις δύο ώρες οδικώς από τη Βοστώνη και περίπου μισή ώρα από την πρωτεύουσα του Νιου Χαμσάιρ, την πόλη Concord (Κόνκορντ). Πρόκειται για μία ειδυλλιακή τοποθεσία με μεγάλη λίμνη, με παρεκκλήσιο τιμώμενο επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, Οίκημα Φιλοξενίας, τραπεζαρία, τριάντα και πλέον οικήματα για τους κατασκηνωτές, έχοντας τη σκηνογραφία ενός μικρού χωριού.

Το Οίκημα Φιλοξενίας απαρτίζεται από τριάντα πέντε δίκλινα δωμάτια και ιδιωτικό μπάνιο το καθένα, χώρους συνεδριάσεων και τραπεζαρία, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Από την άφιξη των παιδιών εκ Θεσσαλονίκης στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης. Διακρίνεται ο π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
 

Υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά µε ειδικές ανάγκες, τα οποία έχουν το δικό τους οίκημα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο οικοδομήθηκε εκ θεμελίων µε όλες τις απαραίτητες προσβάσεις και προδιαγραφές που απαιτούνται για να είναι η κατασκηνωτική παραμονή των παιδιών αυτών όσο το δυνατόν πιο άνετη. Υπάρχουν ειδικοί επιστάτες και σύμβουλοι για τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες τόσο για την επικοινωνία, όσο και για την εν γένει παραμονή τους στην κατασκήνωση.

Η ημέρα για όλα τα παιδιά στην κατασκήνωση ξεκινά µε προσευχή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ακολουθεί το πρόγευμα και το πρόγραμμα της ημέρας, το οποίο συμπεριλαμβάνει και κολύμπι στη μεγάλη λίμνη που υπάρχει στο χώρο της κατασκήνωσης, εκμάθηση ελληνικών χορών και εθίμων.

Η απόκτηση του Κατασκηνωτικού Κέντρου έγινε δυνατή από δωρεές ομογενών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν της οικογένειας Γεωργίου Μπεχράκη.

 

Από το Ελληνικό Γλέντι στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης στο Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάϊρ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
 

Οι κατασκηνωτές επιδίδονται σε πολλές δραστηριότητες επί ημερήσιου προγράμματος, όπως αθλήματα, κολύμβηση, αλλά και συζητήσεις θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου, μελέτη Αγίας Γραφής, Ορθόδοξη διδαχή και ζωή. Διδάσκουν ιερείς της Μητρόπολης, ενώ την Κατασκήνωση επισκέπτεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο οποίος επιβλέπει την όλη λειτουργική της δομή, δίνει οδηγίες στο προσωπικό, συνομιλεί και συντρώγει στην κοινή τράπεζα με τα παιδιά και πολλές φορές τελεί τις Ιερές Ακολουθίες.

Τα παιδιά επίσης διδάσκονται να ψάλλουν ύμνους της Εκκλησίας, αλλά και να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ μέσα στο πρόγραμμα είναι και η βραδιά ελληνικού γλεντιού. Καταβάλλουν ένα συμβολικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων τους, ενώ εάν υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να καταβάλλουν κι αυτό ακόμα το ποσό, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος φροντίζει και βρίσκει είδος υποτροφιών ώστε να μην αρνείται η Μητρόπολη σε κανένα ελληνόπουλο τη συμμετοχή στην Κατασκήνωση για οικονομικούς λόγους.

Επισημαίνεται ότι το Κατασκηνωτικό Κέντρο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τους χειμερινούς μήνες έχει προγράμματα τα οποία προσιδιάζουν στον χειμώνα με χιονοδρομίας, ορειβασίες και τα συναφή. Επίσης, γίνονται συνεδριάσεις των φιλοπτώχων αδελφοτήτων των κοινοτήτων, των κοινοτικών συμβουλίων, του Συνδέσμου των ιερέων, προγράμματα πνευματικής περισυλλογής πριν από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.