ΒΟΣΤΩΝΗ. H ιστορική κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης γιόρτασε την πλήρη ανακαίνιση του ιερού της ναού και ολόκληρου του κοινοτικού της συγκροτήματος, παρουσία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, ο οποίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία. Στο τέλος απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον ιερατικό προϊστάμενο π. Αντώνιο Ταντίλυαν, ενώ έκειρε εννέα αναγνώστες από παιδιά της κοινότητας το οποία βοηθούν τον ιερέα κατά τη Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος εξέφρασε με λόγια φιλόφρονα τον έπαινο και την εύφημη μνεία της τοπικής Εκκλησίας της Βοστώνης, προς όλους τους συντελεστές της ανακαίνισης του ναού και των κτιρίων. Τόνισε πως «σας συγχαίρω ολόθερμα γι’ αυτή την επιβλητική κτιριακή ανακαίνιση, την οποία όμως πρέπει να ακολουθήσει και η πνευματική ανακαίνιση της ενορίας». Σημείωσε ότι «να καταβληθεί από όλους προσπάθεια να επιστρέψουν και πάλι στην κοινότητα εκείνοι που επί πολλά χρόνια ήταν μέλη της, αλλά απομακρύνθηκαν από αυτή».
Παράλληλα, έγινε επίσημο δείπνο στην ανακαινισμένη κοινοτική αίθουσα στη διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης Μεθόδιος τίμησε με το ανθρωπιστικό μετάλλιο George Dilboy τους υπεύθυνους για τη συγκέντρωση των οικονομικών πόρων για την ανακαίνιση. Τον Νικόλαο Τσάκο, την πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Νταγιάν Καραβίτη και τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Τράπεζας Credit Union Νικόλαο Σαραντόπουλο για τον ηγετικό και καθοριστικό τους ρόλο στο όλο επίτευγμα της ανακαίνισης. Παρών στο δείπνο ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος.
Η όλη προσπάθεια της ανακαίνισης σχεδιασμού, συγκέντρωσης χρημάτων, και κατασκευής διήρκεσε επτά χρόνια. Τονίζεται πως ένα από τα στελέχη της κοινότητας που εργάζεται σιωπηλώς και αθόρυβα επί πολλά χρόνια είναι ο Ευάγγελος Κεχρής, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος και σήμερα είναι βοηθός ταμίας.
Η κοινότητα της Κοίμησης του Σόμερβιλ, η οποία έλκει την ιστορία της από το 1916, όταν πρωτοϊδρύθηκε από πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τα Αλάτσατα και τον Τσεσμέ πλησίον της Σμύρνης. Μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιοι απόγονοί τους οι οποίοι δραστηριοποιούνται και υποστηρίζουν την κοινότητα. Ανοιξαν οι θύρες του πρώτου ναού στη διεύθυνση: 5 Bow Street, στη γνωστή και τότε και σήμερα πλατεία Γιούνιον, που γνώρισε κατά περιόδους ημέρες δόξας και ανόδου φτάνοντας μέχρι και τις 750 οικογένειες.
Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 υπήρχε γύρω από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου μία πολυπληθής και ζωντανή ελληνική γειτονιά, η οποία είχε μεταφυτευθεί από διάφορα μέρη της Ελλάδος και ιδιαίτερα από τη Μικρά Ασία.
Ιερατικός προϊστάμενος σήμερα είναι ο π. Αντώνιος Ταντίλυαν και πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου η Νταγιάν Καραβίτη.
Το Σόμερβιλ βρίσκεται πλησίον της Βοστώνης, της οποίας αποτελεί ουσιαστικά προάστιό της.