Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος διοργάνωσε συνάντηση θρησκευτικών ηγετών της ευρύτερης περιοχής της Βοστώνης
Monday, October 22, 201217 Οκτωβρίου 2012
Στις 9 Οκτωβρίου 2012 ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος φιλοξένησε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο θρησκευτικούς ηγέτες της ευρύτερης περιοχής της Βοστώνης για να συζητήσουν το θέμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Παραθέτουμε τις εναρκτήριες παρατηρήσεις του.
«Είμαι βαθιά ευγνώμων σε όλους εσάς που βρήκατε χρόνο από το ιδιαιτέρως απαιτητικό πρόγραμμά σας για να έρθετε σήμερα να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα.»
«Παρατηρώ μια ευρεία ποικιλία παρευρισκόμενων αδελφών, όχι μόνο από την Χριστιανική κοινότητα, αλλά από την ευρύτερη Οικουμενική κοινότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται μέλη της Ισλαμικής κοινότητας. Οι Εβραίοι αδελφοί μας δεν παρευρίσκονται εδώ σήμερα επειδή εορτάζουν μια Υψηλή Ιερά Ημέρα.»
«Ελπίζω πράγματι ότι η σημερινή μας συνάντηση θα οδηγήσει σε συνεργασία και σύμπραξη σε άλλα θέματα στο μέλλον. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον π. Δαβίδ Μιχαήλ και τον Βίτο Νικάστρο για την οργάνωση της σημερινής συνάντησης.»
«Η συζήτησή μας θα έχει ως επίκεντρο το δεύτερο ερώτημα του δημοψηφίσματος της Μασαχουσέτης που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα – συγκεκριμένα τη νομοθεσία που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Εάν το ερώτημα υπερψηφιστεί, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ανίατη ασθένεια και στους οποίους δίνεται πρόγνωση για λιγότερους από 6 μήνες ζωής, θα έχουν τη δυνατότητα να αιτούν τη συνταγογράφηση θανατηφόρου ουσίας προκειμένου να τερματίσουν τη ζωή τους.»
«Εδώ και αιώνες, όλοι οι ιατροί δίνουν τον Όρκο του Ιπποκράτη υποσχόμενοι να ασκούν την ιατρική με ηθική και τιμιότητα, και να μην προξενούν ποτέ κακό σε ασθενή. Η εφαρμογή του ανωτέρω νόμου θα είναι αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο, και θα έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.»
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ανάγει την ευθανασία σε δικαίωμα ή υποχρέωση, καθώς κάτι τέτοιο θα την οδηγούσε σε άμεση σύγκρουση με την θεμελιώδη ηθική διαβεβαίωση ότι ως ανθρώπινα όντα είμαστε [αποκλειστικοί] κηδεμόνες της ζωής, η οποία προέρχεται από μια πηγή έξω από τον εαυτό μας. Επιπλέον, κατά της ευθανασίας συνηγορούν οι μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης ιατρικού λάθους, αλλά και οι περιπτώσεις ασθενών που οδηγούνται σε αυτήν την απόφαση από προσωπικές σκοπιμότητες οι οποίες πιθανόν να αψηφούν την θεμελιώδη αρχή της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής.»
«Γενικά μιλώντας, η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει ότι αποτελεί καθήκον τόσο του ιατρού όσο και της οικογένειας να διευκολύνουν τη ζωή του ασθενούς και να του παρέχουν την ευκαιρία να ασκηθεί στην υπομονή, την καρτερία, τη μετάνοια και την προσευχή. Η Εκκλησία ανέκαθεν απέρριπτε την επιβαλλόμενη και μη αναγκαία εκούσια δοκιμασία και οδύνη ως μη ηθική στάση (immoral). Ταυτόχρονα, όμως, η Εκκλησία πάντα διέκρινε στην ανθρώπινη δοκιμασία μια θετική διάσταση που συχνά παραγνωρίζεται στη λογική του κόσμου στον οποίο ζούμε, έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από εκκοσμίκευση, υλισμό και ατομισμό.»
«Η λέξη ευθανασία σημαίνει «καλός θάνατος». Η μόνη «ευθανασία» που αναγνωρίζει η Ορθόδοξη ηθική είναι εκείνος ο θάνατος στον οποίο ο άνθρωπος αποδέχεται το τέλος της ζωής του με αίσθημα ηθικής και πνευματικής καθαρότητας, με ελπίδα και εμπιστοσύνη στον Θεό, και ως μέλος της βασιλείας Του.»
«Σε λίγο θα ακούσουμε μια παρουσίαση για τα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που αφορούν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία, κατόπιν λίγα λόγια από τον Τζωρτζ Κρόνιν σχετικά με την καμπάνια κατά του δευτέρου ερωτήματος του δημοψηφίσματος, κατόπιν θα χαρούμε να ακούσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με το παρευρισκόμενο κοινό, ενώ ο καρδινάλιος Ο’Μάλει θα κάνει τις καταληκτήριες παρατηρήσεις.»
«Η Ορθόδοξη εκκλησία συνενώνει τη φωνή της με τους αδελφούς μας στην Οικουμενική κοινότητα, τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο, την Ιατρική Εταιρεία Μασαχουσέτης και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, καλώντας σε καταψήφιση του δευτέρου ερωτήματος την ημέρα του δημοψηφίσματος.»
Μετάφραση από το δελτίο τύπου της Ι. Μητροπόλεως Βοστώνης